2021/2022 Seizoensoverzicht SC Cambuur

Henk de Jong voor de camera van ESPN
Henk de Jong voor de camera van ESPN Foto: © Pro Shots

SC Cambuur wist na 34 wedstrijden in de Eredivisie het seizoen af te sluiten op een knappe negende plaats. De promovendus heeft zich weten te handhaven en eindigde zelfs in het linkerrijtje. Het nieuwe seizoen staat op het punt te beginnen dus is het tijd om terug te kijken naar de statistieken van afgelopen seizoen. Deze statistieken komen uit de Voetball API van Sportmonks.


Cambuur won elf van de 34 wedstrijden, vijf werden er in eigen huis gewonnen terwijl er zes wedstrijden werden gewonnen op het terrein van de tegenstander. Van de zes gelijke spelen werd de helft in eigen huis behaald en de helft buitenshuis. Van de 17 verloren wedstrijden vonden negen plaats in eigen huis en acht keer werd een uitwedstrijd verloren.

De ploeg uit Leeuwarden eindigde met een doelsaldo van -17. In totaal wist de ploeg 53 keer het net te vinden, maar moesten de keepers ook 70 keer zelf de bal uit het net vissen. Opvallend is dat er net zo vaak tegendoelpunten geïncasseerd werden in thuiswedstrijden als in uitwedstrijden (beide 35 keer). In thuiswedstrijden werd er echter 29 keer gescoord en in uitwedstrijden 24 keer.

Gemiddeld scoorde Cambuur 1,56 keer per wedstrijd. Thuis lag dit gemiddelde zelfs op 1,71 terwijl dit in uitwedstrijden neer kwam op 1,41. Qua tegendoelpunten lag het gemiddelde op 2,06 per wedstrijd. Voor uit- en thuiswedstrijden geldt hier hetzelfde gemiddelde.

Vier keer wist Cambuur de nul te houden, waarvan één keer in het Cambuur stadion en drie keer in andere stadions. Zes keer wist de ploeg uit Leeuwarden het net niet te vinden. Dit gebeurde echter alleen in uitwedstrijden. Vier keer werd een penalty toegewezen en deze werden allemaal benut. Slechts één keer kreeg Cambuur een penalty tegen. De club kreeg ook 118 corners (3,47 per wedstrijd).

In het eerste half uur na rust wist Cambuur het net het vaakst te vinden. Tussen de 45e en de 60e minuut was het 12 keer raak. Dit was 22,6% van de complete doelpuntenproductie. Tussen de 60e en 75e minuut werd het net 13 keer gevonden, wat neer komt op 24,5% van de totale doelpunten productie. Opvallend is dat in elk andere kwartier zeven keer werd gescoord door de Leeuwarders..

Opvallend is dat de meeste tegendoelpunten werden gemaakt in het laatste kwartier van de wedstrijd, namelijk 18 (25,7%). In het kwartier voor rust kreeg de ploeg 17 doelpunten tegen (24,3%). In totaal werd 50% van de doelpunten gescoord in het laatste kwartier van een van beide helften.

Cambuur had 48,51% van het balbezit. Met het balbezit wisten de Friezen 134 schoten op doel te lossen (3,94 per wedstrijd). Daarnaast werden er ook nog eens 197 keer “off-target” geshoten (5,79 per wedstrijd).

Er werden 562 tackles ingezet door de Leeuwarders. In totaal werden er 331 overtredingen gemaakt, hiervoor werden 54 gele en drie rode kaarten gegeven door de scheidsrechters. De spelers stonden in totaal 48 keer buitenspel.

Het gemiddelde cijfer dat de spelers van Cambuur kregen van de Sportmonks API is een 6,65.

Lees meer:
0 reacties