Akyol stellig: "Niet onverstandig om uitsupporters te weren"

Cambuurstadion
Cambuurstadion Foto: © Pro Shots

Özcan Akyol is in zijn nieuwste column in het Algemeen Dagblad stellig over het toelaten van uitsupporters in de Nederlandse voetbalstadions. Dit weekend ging het onder andere weer mis bij FC Groningen, waar Jetro Willems werd geslagen door een eigen 'supporter'.

"We zagen eerder dat wedstrijden werden ontsierd door bijvoorbeeld vuurwerk en in Rotterdam moesten de supporters van Feyenoord noodgedwongen de wedstrijd tegen Ajax vanachter metershoge hekken bekijken, omdat de clubleiding geen vertrouwen had in hun gedrag. Waar gaat het allemaal over?", schrijft Akyol.

"Al de uitspattingen en maatregelen zijn het uitvloeisel van jarenlang halfbakken beleid als het gaat om voetbalgeweld door supporters. Er waren grote ambities, zoals de meldplicht voor notoire raddraaiers, maar in de praktijk is daar weinig van terechtgekomen. Daarbij weet iedereen die regelmatig naar een wedstrijd gaat, dat niet iedere club even rigide omspringt met stadionverboden."

Daarom pleit Akyol nu voor een algemeen verbod op uitsupporters. "Als de KNVB nu eens echt met een daadkrachtig actieplan wil komen, moet ze ook serieuze sancties gaan afkondigen. Ik denk, zeker in deze fase van de competitie, dat het helemaal niet onverstandig is om uitsupporters hélemaal te weren bij wedstrijden. Je zou kunnen zeggen: dan moeten de goeden lijden onder de slechten, maar een andere werkelijkheid is dat die goeden kennelijk onvoldoende aan sociale controle doen en oogluikend de misdragingen van anderen toestaan."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
12 NEC 34 -3 39
13 Fortuna Sittard 34 -23 36
14 FC Volendam 34 -29 36
15 Excelsior 34 -39 32
16 FC Emmen 34 -32 28
17 SC Cambuur 34 -43 19
18 FC Groningen 34 -44 18
Bekijk de hele stand