Berhalter onder vuur na onthulling: "Ik heb mijn vrouw geschopt"

Gregg Berhalter
Gregg Berhalter Foto: © Pro Shots

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter moet zich verantwoorden voor een incident dat ruim dertig jaar geleden heeft plaatsgevonden. De oud-spelers van PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en SC Cambuur heeft toegegeven dat hij in 1991 zijn huidige vrouw en toenmalige vriendin heeft geschopt na een hoogoplopende ruzie.

De onthulling komt niet helemaal als een verrassing. Tijdens het afgelopen WK, waarbij de Verenigde Staten in de achtste finales werd uitgeschakeld door Nederland, meldde iemand bij de Amerikaanse voetbalbond dat hij informatie zou hebben die Berhalter zijn baan zou kosten. Er werd gedreigd dat de 49-jarige oefenmeester zelf het nieuws naar buiten moest brengen.

"Dit is een moeilijke stap, maar mijn vrouw Rosalind en ik willen de waarheid zélf duidelijk naar voren brengen", schrijft Berhalter in een statement. "Dit verhaal is van ons, maar hopelijk zitten er lessen in die voor anderen van waarde kunnen zijn. In 1991 hadden Rosalind en ik vier maanden verkering, toen we wat gingen drinken in een kroeg. Er ontstond ruzie, die buiten verder ging. Daar werd het fysiek en heb ik haar tegen haar benen geschopt."

"Er zijn geen excuses voor mijn gedrag die avond", vervolgt hij. "Ik schaam me er tot op de dag van vandaag voor. Rosalind wilde destijds niets meer met me te maken hebben, maar ik wilde de verantwoordelijkheid nemen voor wat ik deed en lichtte mijn vrienden en familie in. Ook zocht ik vrijwillig hulp om mezelf te verbeteren, een van mijn beste beslissingen ooit. Mijn gedrag van toen heeft zich sindsdien ook nooit meer herhaald."

De Amerikaanse voetbalbond heeft later weten een onderzoek in te stellen naar de coach en de melding. "US Soccer veroordeelt geweld in welke vorm dan ook en neemt deze beschuldigingen zeer serieus", staat in een verklaring van de bond, die wel waardeert dat Berhalter en zijn vrouw openheid hebben gegeven. Berhalter had een contract tot 31 december en het is nu afwachten of die verbintenis verlengd wordt.

Lees meer:
0 reacties