Bos moest noodgedwongen carrière beëindigen: "Was compleet in shock"

Pieter Bos
Pieter Bos Foto: © Pro Shots

Doelman Pieter Bos beleefde net zijn doorbraak in de Eredivisie onder de lat bij SC Cambuur, maar moest niet veel later noodgedwongen zijn carrière beëindigen. Het jeugdproduct van SC Heerenveen kampte met hartproblemen, wat het beoefenen van topsport onmogelijk maakte.

Bos kon het niet geloven toen hij het nieuws van de dokter hoorde. "We zitten daar en dan komt er een man binnen die zegt: je moet je carrière stoppen", legt hij uit in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Ik was compleet in shock, emotieloos. Is dit echt, droom ik? Wat zeg jij nou? Na de mededeling kwam de uitleg, alleen ik kreeg het totaal niet meer mee. Je gelooft gewoon niet wat je hoort."

Bij de voormalig doelman was een hartklepafwijking ontdekt. "Het was compleet onwerkelijk. Ik ben maar wat mensen gaan bellen, iedereen was in tranen. Daarna zijn we teruggegaan naar de club en heb ik het nieuws aan de trainers en aan de directie verteld. Toen ben ik naar huis gegaan, nog steeds in shock."

"Ik train al jarenlang twee keer per dag, voetballen doe ik al mijn hele leven en ineens mag je niets meer. Terwijl ik mijn energie kwijt moet, behoefte heb aan sport. Daarom heb ik een second opinion aangevraagd in Duitsland. Daar kwam uit dat het in principe wél te opereren zou zijn. Dat gaf hoop, want dan zou ik tenminste weer recreatief kunnen sporten", aldus Bos, die zag dat het uiteindelijk toch niet mocht baten. "Die second opinion hebben we teruggekoppeld aan Nederlandse artsen. Vorige week hebben die me verteld dat een operatie toch niet mogelijk is, want de plek waar het zit is te gevaarlijk."

Nog steeds baalt Bos logischerwijs, maar inmiddels is hij begonnen met het geven van keeperstraining. "Het leven is niet meer zo spannend als dat het was. Als ik mijn voetbalschoenen aantrek, handschoenen pak en naar de goal loop, dan denk ik: lekker even uurtje gasgeven. Alleen is dat helaas niet meer zo. Wel kom ik door het training geven weer met een glimlach thuis, dat is heel veel waard."

Lees meer:
0 reacties