KNVB ziet niets in uitsupportersverbod: "Hoort bij het voetbal"

Uitvak sparta
Uitvak sparta Foto: © Orange Pictures

Na de ongeregeldheden bij de wedstrijd tussen Willem II en FC Den Bosch werd door technisch manager Jan Gösgens van FC Den Bosch een verbod op uitsupporters geopperd. De KNVB ziet niets in die maatregel, maar wil relschoppers wel hard aanpakken. Zo is het aantal stadionverboden het afgelopen jaar verdubbeld.

"De clubs, het OM, de lokale driehoek, de supporterscoördinatoren niet te vergeten; iedereen werkt keihard om het voetbal leuk te houden", zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB in het Algemeen Dagblad. "Ter illustratie: bij het overgrote deel van de wedstrijden gebeurt niets vervelends. Als we op deze lijn verder gaan, de verpesters aanpakken, geloof ik erin dat we incidenten verder gaan terugdringen. Zeker als supportersverenigingen en supporterscoördinatoren, die net zo balen van die kleine groep als wij, meer betrokken gaan worden in de wedstrijdvoorbereiding."

Bluyssen kan zich echter wel een aantal duels zonder uitpubliek voorstellen. "Logisch dus dat daar die derby’s stringenter wordt gekeken", geeft hij aan. "Een enkele wedstrijd zonder uitpubliek is best te rechtvaardigen. Het mag alleen geen generieke maatregel worden, vinden wij. De aanwezigheid van fans van beide supportersgroepen hoort bij de grondbeginselen van het voetbal."

RKC-directeur Frank van Mosselveld sluit zich daarbij aan. "Als clubs moeten we niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden", aldus Van Mosselveld. "Ook in Waalwijk liggen er uitdagingen met een bepaalde aanwas jongere supporters. Dat vergt alertheid en stevige gesprekken. Maar één ding staat voor mij als een paal boven water: uitfans consequent weren zou een enorm zwaktebod zijn."

Lees meer:
0 reacties