Konterman: "Er lopen heel wat koekenbakkers in de voetballerij"

Bert Konterman voor de camera van ESPN
Bert Konterman voor de camera van ESPN Foto: © Pro Shots

Bert Konterman heeft de voetballerij gedag gezegd. De voormalig speler van SC Cambuur heeft een opmerkelijke carrièreswitch gemaakt. Hij volgt op 52-jarige leeftijd de opleiding voor timmerman.

"Ik ga met een Audi Q7 naar school, mijn klasgenoten komen op de brommer of met een tractor", lacht Konterman in gesprek met De Stentor. "Maar goed, sommigen zijn ook nog maar 14 jaar, hè. Dan hoor ik ze praten over bierfeesten in Dalfsen, over geheime piratenzenders. Over autorodeo. Dat is toch alleen maar geweldig? Het is veelzeggend dat er nog geen dag is geweest dat ik niet met een big smile naar school ben gegaan."

De meeste klasgenoten weten inmiddels ook wie Konterman was. "Inmiddels wel. De docenten, ook beduidend jonger dan ik, beginnen regelmatig over voetbal. Die willen alle verhalen wel horen. Over Feyenoord, over Oranje. Maar mijn klasgenoten, die durven niks te vragen", aldus Konterman, die in de coronatijd na ging denken over zijn toekomst in de voetballerij.

Hij begon zich steeds meer te ergeren dat mensen op cruciale posities 'de ballen verstand' ervan hebben. "Er lopen heel wat koekenbakkers in de voetballerij rond. Die er niet voor de kwaliteit zitten, maar voor imago en status. Die zetten wel even de piketpaaltjes uit. Daar kan ik zo slecht tegen. Ik was er zo klaar mee."

De beslissing nam hij echter niet zomaar. "Nee, daar heb ik vrij lang mee rondgelopen. Ben een binnenvetter. Trek me terug, zet alles op een rijtje. Ga evalueren, reflecteren. Nog drie keer in de spiegel kijken. Weer nadenken. En dan is het duidelijk: ik stop ermee, ik ga een timmercursus doen", zegt Konterman, die merkt dat de opleiding niet vanzelf gaat. "Het zijn echte lange dagen. Ik moet nu voor het eerst echt werken. Of voetballers het dan heel makkelijk hebben? Zeker. Die hebben het meest zorgeloze leven dat er is. Dat is tralala, één groot feest."

Konterman wil echter niet meteen als timmerman aan de slag. "Ik zie het meer als kennisverbreding. Om even te kunnen ontladen", meent de twaalfvoudig international, die het voetbal nog niet helemaal uit zijn hoofd heeft gezet. "Ik heb geleerd nooit meer nooit te zeggen. Ik houd alle eindjes open. Maar denk meer aan talentbegeleiding. Of assistent van een technisch directeur. Alleen, dan moet er wel een klik zijn. Ben stronteigenwijs. Als de visies niet kloppen of niet is hoe ik het in mijn hoofd heb, loop ik weer vast en is het weer einde oefening."

Lees meer:
0 reacties