Minister dreigt: "Verdere restricties die beleving niet leuker maken"

Dilan Yesilgöz
Dilan Yesilgöz Foto: © Pro Shots

De KNVB scherpte vorige week de regels al aan over het gooien van voorwerpen op het veld. Het leverde afgelopen weekend gelijk de eerste staking op bij NAC Breda-Willem II.

Justitieminister Dilan Yesilgöz wil supportersgeweld bij voetbalwedstrijden harder aanpakken en gaat kijken naar de aanpak in onder meer Engeland. Er is volgens Yesilgöz een gedragsverandering van supporters nodig, met clubs die verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid binnen de stadions en handhaving van de regels.

"Wanneer het gedrag niet verandert en geweld in en rondom stadions zich blijft voordoen, betekent dit verdere restricties die de voetbalbeleving er niet leuker op maken", waarschuwt de minister bij NU.nl. "Denk aan nog minder vaak uitpubliek, of minder of geen thuispubliek."

Daarnaast gaat Yesilgöz alle clubs vragen op hun website te zetten wie er een (lokaal) stadionverbod heeft "zodat iedere (potentiële) relschopper ziet welke consequenties er zijn na misdragingen". Yesilgöz vindt "elke overtreding van het stadionverbod er één te veel en stadionverboden moeten beter worden gehandhaafd."

De KNVB staat achter de plannen. "Wij zijn er heel blij mee dat het kabinet meer zaken strafrechtelijk wil oppakken", zegt een woordvoerder van de voetbalbond. "Dat heeft een afschrikkende werking en werkt in Engeland ook goed. Zelf hebben we twee weken geleden de maatregelen voor de veiligheid op het veld aangescherpt. Mooi als we gezamenlijk meer stappen kunnen zetten."

Lees meer:
0 reacties