''Als er clubs moeten degraderen, dan zijn het ADO en RKC''

0
''Als er clubs moeten degraderen, dan zijn het ADO en RKC''

De eredivisie werd niet uitgespeeld, waardoor er veel vraagtekens waren over de eerste plek op de ranglijst. Daardoor promoveerde SC Cambuur uiteindelijk niet.

Het zegt de wiskundigen Frits Spieksma en Roel Lambers dat er regels moeten komen om een objectieve ranglijst te kunnen maken. ''En dat kan, wetenschappelijk onderbouwd'', stellen de twee in gesprek met De Telegraaf. In Nederland werd geen kampioen aangewezen, maar de Amsterdammers zijn wel eerste geworden in de eredivisie. AZ heeft daartegen protest aangetekend bij de UEFA. 

Om deze problemen in de toekomst te voorkomen, moet er een methode komen om rankings te bepalen als niet alle duels gespeeld kunnen worden. Daarbij moet niet alleen naar het puntenaantal gekeken worden, maar ook naar de sterktes van de tegenstanders. In Nederland is zo'n methode die rekening houdt met verschillende factoren. Op die manier kan een ranglijst gemaakt worden.

''Volgens deze berekeningen eindigt AZ boven Ajax, Feyenoord en PSV en heeft de club uit Alkmaar een gerechtvaardigde claim op Champions League-plaatsing. Willem II mag op basis van de competitie terecht Europa in. En als er clubs moeten degraderen, dan zijn het zonder twijfel ADO en RKC.'' 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

vrijdag 13 maart 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›