Oud-speler en assistent-trainer Cambuur: ''Moest vluchten voor mijn leven''

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was Martin Koopman speler en assistent-trainer van SC Cambuur. Sindsdien heeft Koopman de gekste dingen meegemaakt. In gesprek met De Stentor vertelt hij over zijn tijd als bondscoach in Congo.

Koopman opent: "Ik kon bondscoach worden van Congo. Waarom niet, dacht ik. Ik deed de klus zes maand. Háhá. Uiteindelijk moest ik vluchten voor mijn leven. De club en de bond… Ze zouden mijn verblijf betalen in het hotel, maar bleken dat helemaal niet te doen. Ik werd op een goede ochtend uit het hotel gezet, om half 8. Nietsvermoedend was ik. Ik wilde lekker ontbijten", aldus Koopman.

"Ontbijten?, zei het personeel. Voor jou is er geen ontbijt meer", vervolgt hij zijn verhaal. "Ik wilde mijn koffers uit de kamer pakken. Kwam ook niets van in. Stond ik daar, buiten, met niets. Op straat was het die dagen levensgevaarlijk in Congo. Leiders vochten om de macht. Ik moest zo snel mogelijk naar de ambassade van Nederland vluchten in Kinshasa, wist ik. Na lang wachten ging het luikje dan eindelijk open. De beheerder van de ambassade was een Groninger die me gelukkig direct herkende."

Terug in Nederland wilde Studio Sport me direct interviewen. Congo was hot nieuws toen. Humberto Tan vroeg: 'Als ze morgen bellen vanuit Congo en ze betalen wel, ga je dan terug naar die gevaarlijke omstandigheden?' Ik zei ja, want ik had met de spelers een geweldige band. Tan vroeg het nog een keer: 'Ga je dan echt terug?' Ja, ik was denk ik echt teruggegaan. Maar die koffers… Ik heb ze verdorie nooit meer teruggezien."

Lees meer:
0 reacties