Zorgen bij clubs uit Eerste Divisie: ''Dat levert een giftige cocktail op''

( 0 reacties)
Zorgen bij clubs uit Eerste Divisie: ''Dat levert een giftige cocktail op''

De clubs uit de Eredivisie nemen vandaag een beslissing over de toekomst van de competitie. De opluchting zal in de Keuken Kampioen Divisie groot zijn als alles bij het oude blijft. Mogelijk komt er zelfs een tweede directe promotieplek, wat goed nieuws is voor clubs als SC Cambuur, FC Twente, Sparta Rotterdam, NEC en Roda JC.

NEC merkt dat het niet makkelijk is om terug te keren. "De Keuken Kampioen Divisie is een lastige competitie om in te spelen", zegt technisch directeur Remco Oversier in De Telegraaf. "Allereerst is de concurrentie groot met veel aansprekende teams, die hun sporen hebben verdiend in de Eredivisie."

"Daarnaast heb je de oneerlijke strijd die wordt veroorzaakt door de deelname van de Jong-teams", vervolgt Oversier. "En ten slotte heb je ook nog eens te maken met het doorspelen in interlandperiodes, waardoor je belangrijke spelers mist. Alles bij elkaar levert dat een giftige cocktail op, waar je als club niet te lang in moet zitten."

Ook Sparta Rotterdam is blij dat de competitie niet wordt ingekrompen naar zestien clubs. Voorzitter Rob Westerhof hoopt zelfs op een Eredivisie van twintig clubs. "Als je extra kansen geeft aan clubs om op het hoogste niveau te spelen, dan wordt het voor die clubs bijvoorbeeld ook gemakkelijker om de jeugdopleiding op niveau te houden. Dat heeft absoluut meerwaarde, als je ziet hoeveel internationals een club als Sparta de afgelopen jaren heeft opgeleid", aldus Westerhof.

Volgens Oversier is het beter om de televisiegelden anders te verdelen. "De Eredivisie mag een heel grote pot verdelen onder achttien clubs en de Eerste Divisie een kleine pot onder zestien clubs, maar het zou veel beter zijn als de tv-inkomsten verdeeld zouden worden over 34 clubs. Het verkleinen van de kloof tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie zou in het belang van het hele betaald voetbal zijn."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!