Hoedemakers oogst lof: ''Dat was in het begin nog 17 procent''

0
Hoedemakers oogst lof: ''Dat was in het begin nog 17 procent''

SC Cambuur beschikt tegenwoordig ook over een video- en data-analist, Ruben de Jong. Inderdaad, de zoon van hoofdtrainer Henk de Jong. De twee kunnen de wegen prima scheiden, zo zeggen ze zelf.

Ruben heeft zijn baan absoluut niet te danken aan zijn vader. De clubleiding van Cambuur die Ruben wilde inlijven. "Toen mijn vader bij De Graafschap zat, kwam ik vaak nog bij Cambuur", vertelt Ruben in gesprek met de Leeuwarder Courant. "Van den Belt en ik spraken dan veel over voetbal. Over video-analyses, data. Van het een kwam het ander. Begin dit jaar kreeg ik eens een laptop mee: ‘Ga maar aan de slag, oefen maar’."

Ruben legt uit wat zijn taak is binnen de club. "Ik analyseer ons spel, zowel in wedstrijden als tijdens trainingen. Dat doe ik aan de hand van data en beelden. Ik scout ook tegenstanders. Dan ga ik naar een wedstrijd: boekje mee, noteren wat je opvalt. Dat kan de staf dan weer illustreren met de beelden die we hebben."

De data-analist geeft ook aan dat Cambuur terecht bovenaan staat. "Het is logisch, zeker als je bijvoorbeeld kijkt naar de zogeheten ‘expected goals voor en tegen’ (een kansberekening, red.). Individueel kun je spelers ook analyseren. Zo zien we dat Mees Hoedemakers bijvoorbeeld gemiddeld 70 procent van zijn duels wint. Dat was in het begin nog 17 procent. Mensen zeggen dat hij stappen maakt, de gegevens bewijzen dat. Je kunt dankzij data dus niet alleen conclusies trekken, maar ze ook onderbouwen."

Om als vader en zoon samen te werken, is niet lastig. "Lastig is het totáál niet", vertelt Henk de Jong. "We praten thuis over heel andere dingen, zoals iedereen. Maar ook heus over voetbal, over Cambuur. Maar Ruben is er niet om dingen door te sluizen." Ruben is het eens met zijn vader: "Het is heus niet zo dat als ik eraan kom, dat spelers dan denken: ‘oh, daar is het zoontje van de trainer.’ Ze vinden het helemaal niet gek of raar. Sommigen wisten het zelfs eerst helemaal niet, die hadden het later pas door. Natuurlijk is hij mijn vader, maar ik ben niet alléén maar zijn zoon. Ik ben gewoon Ruben. Voor hen, voor iedereen binnen de club."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

vrijdag 25 september 2020
21:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›