Buitenspel | ''Spelers moeten foto’s sturen van de maaltijden''

Alle spelers uit de voetbalwereld zijn niet meer te vinden op het trainingsveld. Bijna alles wat normaal gesproken op de club gebeurt, moet nu in eigen huis gebeuren. Sportdiëtiste Naomi Brinkmans, werkende bij FC Utrecht en de KNVB, voorziet problemen.

"De meeste voetballers zijn gewend om op de club te ontbijten en te lunchen", geeft Brinkmans aan tegenover Voetbal International. "Daar krijgen ze exact wat goed en nodig is. Dat valt nu weg. Het ritme zijn ze kwijt. Sommigen slapen net even wat langer, waardoor in het voedingspatroon ook alles opschuift. Sommigen eten daardoor te weinig, anderen juist weer te veel; nemen ze net even wel die Nutella op brood. Het komt aan op de zelfdiscipline van de voetballers omdat we er nu weinig tot geen zicht ophouden."

"Bij FC Utrecht zit ik er bovenop. De spelers moeten foto’s sturen van de maaltijden die ze nuttigen", vertelt Brinkmans. "Dat klinkt kinderachtig, maar sommige spelers hebben dit echt nodig. Met name jongens die alleen wonen. Degenen met een vrouw en/of kinderen hebben vaak meer ritme en structuur. Toch verwacht ik dat we, als deze periode voorbij is, wel een toename van het vetpercentage bij de meeste spelers zullen zien. Ze hebben allemaal een schema waarbij ze iedere dag iets moeten doen en één dag vrij zijn. Ze dragen een GPS zodat die gegevens gecontroleerd kunnen worden. Maar de normale piekbelasting halen ze natuurlijk nooit."

"Het hele team heeft daardoor het advies gekregen om sowieso minder te eten en juist nu op te passen met te veel vruchtensappen, koek, chips of chocola. Daar zitten zoveel calorieën en dus energie in. Omdat je die niet verbruikt, wordt dat omgezet in vet. We adviseren de spelers heel veel groente en volkoren producten te eten. Daar zit je lang vol van waardoor je minder snel trek hebt. We weten allemaal dat mensen uit verveling gaan eten als ze lang thuiszitten. Hoe langer deze periode duurt, hoe slechter het is. Ik verwacht dat de meeste spelers wel wat spiermassa zullen verliezen en aan gewicht zullen winnen. Een kilootje erbij ben je zo weer kwijt. Maar als je meer gewicht heel snel wil verliezen, neemt de kans op blessures toe. Ik merk wel dat voetballers bewuster omgaan met eten, drinken, slapen en hun fitheid, maar het gaat nog wel langzaam."

In de rubriek 'Buitenspel' houden we onze bezoekers op de hoogte van de belangrijkste (sport)updates uit Nederland met betrekking tot het coronavirus. Wij hopen op uw begrip!

Lees meer:
0 reacties