De Ron over historisch duel: ''Het was één groot feest na afloop''

In 1996 wist SC Cambuur de kersverse wereldkampioen Ajax in eigen huis te verslaan. Het bekeraffiche in het Cambuurstadion werd door de club uit Leeuwarden met 2-0 gewonnen. Doelman Wim de Ron kan zich die wedstrijd nog goed herinneren.

Ajax had net het Wereldkampioenschap voor clubteams gewonnen, door van het Braziliaanse Grêmio te winnen. De wedstrijd tegen Cambuur verliep echter allesbehalve perfect. In de 19e minuut wist René van Rijswijk de 1-0 al in het netje te leggen.

"Je merkte al snel dat er op het veld tussen de spelers van Ajax irritatie ontstond", blikt De Ron in gesprek met Voetbal International terug. "Richting ons, elkaar en de scheidsrechter. Er werd van hun kant heel wat geklaagd, terwijl wij met het publiek achter ons juist groeiden in de wedstrijd."

Pas in de tweede helft lukt het de wereldkampioen het Cambuur moeilijk te maken. De Ron moest vaak ingrijpen, maar bij een van die momenten ging het fout. De keeper kwam hard in botsing met Jari Litmanen. "Knie tegen knie. Mijn onderbeen klapte naar achteren. Het deed wel pijn, maar ik speelde gewoon verder."

Cambuur herpakt zich in het laatste kwartier van het duel. Milko Pieren weet zelfs nog de 2-0 op het scorebord te brengen. "Het was één groot feest na afloop", vervolgt De Ron. "Een enorme ontlading voor ons en de supporters."

De Ron hield nog een flinke blessure over aan het duel. "Uiteindelijk bleek na onderzoek dat ik mijn achterste kruisband had gescheurd. Tegenwoordig liggen ze met zo' blessure minutenlang te creperen op het veld, dat was toen anders. Dat ik aanvankelijk weinig voelde, zal ook met de adrenaline van de wedstrijd te maken hebben gehad", aldus De Ron.

Lees meer:
0 reacties