Schmidt: "Ik heb wel een paar dingen naar mijn hoofd gekregen"

Doke Schmidt
Doke Schmidt Foto: © Pro Shots

Bij de wedstrijden tussen SC Heerenveen en SC Cambuur valt snel de naam van Doke Schmidt. De verdediger van SC Cambuur speelde in het verleden jarenlang bij SC Heerenveen. In aanloop naar een nieuwe Friese derby doet hij een opvallende onthulling.

"Ik ben eigenlijk geen Fries", vertelt Schmidt in gesprek met Voetbal International. "Oké. Ik ben inderdaad wel geboren en getogen in Heerenveen, maar mijn ouders zijn Groningers. Mijn zussen wonen ook in Groningen, bij ons thuis is nooit Fries gesproken, ik heb Gronings bloed."

Toch klinkt de naam Doke behoorlijk Fries. "Een goede vriend van mijn ouders heet Doke, daar komt het vandaan. Hij komt uit Brabant", legt Schmidt lachend uit. "Iedereen denkt altijd van wel, maar ook dat is dus niet Fries."

Schmidt staat wel te boek als een 'pure cult-voetballer'. "Dat ga ik natuurlijk niet over mezelf zeggen, maar ik snap misschien wel wat er bedoeld wordt. Ik ben een nuchtere, normale jongen, niet het stereotype voetballer, misschien dat supporters zich daarmee makkelijker kunnen identificeren. Maar eigenlijk zou je het aan fans moeten vragen en niet aan mij. Ik ben gewoon een speler die altijd alles geeft, elke sprint en elk duel."

De verdediger wordt ook in Leeuwarden gewaardeerd, ondanks zijn verleden bij SC Heerenveen. Hoe dat kan? "Dat weet ik niet, ik doe gewoon keihard mijn best. Daarnaast ben ik ook heel reëel. Nu is het allemaal mooi, maar als ik twee eigen doelpunten maak, ben ik misschien wel gewoon weer die jongen van DKV."

"Wat denk ik ook meehielp, is dat ik transfervrij was", vervolgt Schmidt. "Mijn contract bij Heerenveen was al een tijdje afgelopen toen ik bij Cambuur tekende, dat maakte het wat minder gevoelig. Ik heb wel een paar dingen naar mijn hoofd gekregen in het begin, maar het viel verder mee. Ik ben verder ook niet echt actief op sociale media, dus dat scheelde waarschijnlijk ook."

Lees meer:
0 reacties