Valentijn Driessen wijst naar Cambuur: "Zonder recht van spreken"

Valentijn Driessen
Valentijn Driessen Foto: © Pro Shots

Valentijn Driessen is helemaal klaar met de misdragingen van voetbalsupporters. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf is het misschien wel beter om uitfans te weren bij wedstrijden in de Eredivisie.

"Clubs en fans beginnen hem te knijpen nu de tendens zich doorzet dat burgemeesters van de voetbalsteden klaar zijn met het gedrag van de bezoekende aanhang van veel Eredivisie-clubs", schrijft Driessen in De Telegraaf. "Groepen raddraaiers verzieken wekelijks de boel en kosten de samenleving honderdduizenden euro’s en de normale voetbalaanhanger veel plezier. Bij steeds meer duels, dit seizoen al twintig, zijn uitfans niet welkom."

Driessen ziet het overal misgaan. "Ongeregeldheden bij de Friese derby SC Cambuur - SC Heerenveen noopte Sybrand van Haersma Buma als burgemeester van Leeuwarden om uitsupporters in de ban te doen bij thuiswedstrijden van Cambuur. Go Ahead-fans waren het eerste 'slachtoffer'. Toch trokken zo'n 100 Deventer fans naar Friesland om te protesteren. Met ongeregeldheden en drie aanhoudingen als gevolg", aldus Driessen, die meer problemen zag.

"De politie in het noorden vertikt het nog langer supporters van Cambuur en FC Groningen te begeleiden naar uitwedstrijden vanwege zware dreigementen", vervolgt hij. "De burgemeester van Eindhoven weigert Friese aanhangers zondagmiddag bij PSV - Cambuur. Ongetwijfeld is de waslijst van incidenten veel langer. Nu het burgemeesters en politie menens wordt, schreeuwen supportersverenigingen en clubs moord en brand. Zonder recht van spreken."

De journalist wijst daarbij ook naar PSV. "Het lukt clubs niet om de eigen fans in het gareel te houden. Er wordt gegokt op sociale controle. Wie daartoe behoefte voelt, loopt het risico op een flink pak rammel. PSV-directeur Marcel Brands is vanuit het oogpunt van gastvrijheid teleurgesteld dat de gemeente Eindhoven zondag Cambuur-fans weert. In de week dat een veldbestormer na misbruik te hebben gemaakt van PSV's gastvrijheid voor twee maanden de cel in moet. Omdat hij de keeper van FC Sevilla te lijf ging. Terwijl hij een stadionverbod had."

"De argumenten om uitpubliek te weren zijn legio. Tenzij de kwaadwillende bezoekers zich normaal gaan gedragen in de stadions. In plaats van naar iedereen te wijzen en de schuld bij anderen te leggen, zijn het de fans die de burgemeesters van voetbalsteden kunnen weerhouden van een verbod op uitsupporters. Niemand anders. En anders is een landelijk verbod op uitfans zo gek nog niet", besluit Driessen.

Lees meer:
0 reacties